Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia
The white-chinned petrel ( Procellaria aequinoctialis ) is an abundant, widespread petrel breeding in tussock grassland at sub-Antarctic islands. Over the last decade it has been killed in large numbers in temperate and sub-tropical longline fisheries. However no data are available on the global pop...
| Published in: | Antarctic Science |
|---|---|
| Main Authors: | , , |
| Format: | Article in Journal/Newspaper |
| Language: | English |
| Published: |
Cambridge University Press (CUP)
2000
|
| Subjects: | |
| Online Access: | https://doi.org/10.1017/s0954102000000468 https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954102000000468 |
| _version_ | 1873064403517046784 |
|---|---|
| author | Berrow, Simon D. Croxall, John P. Grant, Sharon D. |
| author_facet | Berrow, Simon D. Croxall, John P. Grant, Sharon D. |
| author_sort | Berrow, Simon D. |
| collection | Unknown |
| container_issue | 4 |
| container_start_page | 399 |
| container_title | Antarctic Science |
| container_volume | 12 |
| description | The white-chinned petrel ( Procellaria aequinoctialis ) is an abundant, widespread petrel breeding in tussock grassland at sub-Antarctic islands. Over the last decade it has been killed in large numbers in temperate and sub-tropical longline fisheries. However no data are available on the global population status. We assessed the status of white-chinned petrels at Bird Island, South Georgia by comparing the distribution and density of occupied burrows in 1981 and 1998. In both surveys white-chinned petrel burrows occurred in one-quarter of the 460–477 36-m 2 quadrats surveyed. The total number of burrows in each quadrat was consistent between each survey but we estimate an overall decrease of 28% in those occupied (with considerable variation between sites). Concurrent data on breeding frequency and success showed that white-chinned petrels are essentially annual breeders at Bird Island; breeding success was consistent at around 44%. Significant factors determining densities of occupied burrows were crown height and percent tussock cover (accounting for 77% of variance). The former has decreased significantly, the latter increased significantly between 1981 and 1998 but there was no relationship between white-chinned petrel occupancy rate and habitat modification due to the presence of fur seals ( Arctocephalus gazella ). This suggests that any population decline is due to factors operating away from the breeding colony, such as those attributed to fishing. |
| format | Article in Journal/Newspaper |
| genre | Antarc* Antarctic Antarctic Science Arctocephalus gazella Bird Island |
| genre_facet | Antarc* Antarctic Antarctic Science Arctocephalus gazella Bird Island |
| geographic | Antarctic Bird Island Burrows |
| geographic_facet | Antarctic Bird Island Burrows |
| id | crcambridgeupr:10.1017/s0954102000000468 |
| institution | Open Polar |
| language | English |
| long_lat | ENVELOPE(-38.060,-38.060,-54.004,-54.004) ENVELOPE(163.650,163.650,-74.300,-74.300) |
| op_collection_id | crcambridgeupr |
| op_container_end_page | 405 |
| op_doi | https://doi.org/10.1017/s0954102000000468 |
| op_rights | https://www.cambridge.org/core/terms |
| op_source | Antarctic Science volume 12, issue 4, page 399-405 ISSN 0954-1020 1365-2079 |
| publishDate | 2000 |
| publisher | Cambridge University Press (CUP) |
| record_format | openpolar |
| spelling | crcambridgeupr:10.1017/s0954102000000468 2026-08-09T13:56:02+00:00 Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia Berrow, Simon D. Croxall, John P. Grant, Sharon D. 2000 https://doi.org/10.1017/s0954102000000468 https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954102000000468 en eng Cambridge University Press (CUP) https://www.cambridge.org/core/terms Antarctic Science volume 12, issue 4, page 399-405 ISSN 0954-1020 1365-2079 journal-article 2000 crcambridgeupr https://doi.org/10.1017/s0954102000000468 2026-07-13T23:47:25Z The white-chinned petrel ( Procellaria aequinoctialis ) is an abundant, widespread petrel breeding in tussock grassland at sub-Antarctic islands. Over the last decade it has been killed in large numbers in temperate and sub-tropical longline fisheries. However no data are available on the global population status. We assessed the status of white-chinned petrels at Bird Island, South Georgia by comparing the distribution and density of occupied burrows in 1981 and 1998. In both surveys white-chinned petrel burrows occurred in one-quarter of the 460–477 36-m 2 quadrats surveyed. The total number of burrows in each quadrat was consistent between each survey but we estimate an overall decrease of 28% in those occupied (with considerable variation between sites). Concurrent data on breeding frequency and success showed that white-chinned petrels are essentially annual breeders at Bird Island; breeding success was consistent at around 44%. Significant factors determining densities of occupied burrows were crown height and percent tussock cover (accounting for 77% of variance). The former has decreased significantly, the latter increased significantly between 1981 and 1998 but there was no relationship between white-chinned petrel occupancy rate and habitat modification due to the presence of fur seals ( Arctocephalus gazella ). This suggests that any population decline is due to factors operating away from the breeding colony, such as those attributed to fishing. Article in Journal/Newspaper Antarc* Antarctic Antarctic Science Arctocephalus gazella Bird Island Unknown Antarctic Bird Island ENVELOPE(-38.060,-38.060,-54.004,-54.004) Burrows ENVELOPE(163.650,163.650,-74.300,-74.300) Antarctic Science 12 4 399 405 |
| spellingShingle | Berrow, Simon D. Croxall, John P. Grant, Sharon D. Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia |
| title | Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia |
| title_full | Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia |
| title_fullStr | Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia |
| title_full_unstemmed | Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia |
| title_short | Status of white-chinned petrels Procellaria aequinoctialis Linnaeus 1758, at Bird Island, South Georgia |
| title_sort | status of white-chinned petrels procellaria aequinoctialis linnaeus 1758, at bird island, south georgia |
| url | https://doi.org/10.1017/s0954102000000468 https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0954102000000468 |